lördag 21 april 2012

Reinfeldt skiljer sig igen

Det är möjligt att Sofia Arkelsten inte var rätt "man" på posten som partisekreterare.

Grundproblemet är dock inte i första hand en timid och bräcklig partisekreterare, utan Moderaterna som parti.

Att först Filippa och Fredrik går skilda vägar och nu Sofia och Fredrik, är symboliskt för den större separation som pågår och där 100 000-tals väljare skiljer sig från Fredrik.

Fredrik har omvandlat det gamla högerpartiet Moderaterna till ett parti, som idag har mer gemensamt med vänstern än med högern. M har under Fredriks ledning övergivit traditionella ikonfrågor som ”Lag och rätt”, ”Försvaret” och ”Arbetsrätten”.

Samtidigt har M radikaliserats i t.ex. klimat- och invandringsfrågan, där partiet idag får anses stå till vänster om S och nära MP.  Det har tagit ett tag för väljarna att upptäcka Fredriks halsbrytande resa vänsterut, men allt fler börjar nu inse det ologiska i att rösta på Moderaterna, när deras röster används till att genomdriva en politik som ligger nära S och MP.

Den nye partisekreteraren Kent Persson säger sig vilja ”öka tempot” i förnyelsen av partiet, vilket får tolkas som en fortsatt vänsterradikalisering - tillbaka högerut kan man ju inte gå.

M:s politibyrå med Fredrik i spetsen tror tydligen att man ska hitta nya väljargrupper på resan vänsterut. I denna politiska utopi - långt ifrån människors vardag - kommer man dock bara att finna ofruktbar sand.

Det framtida överlevnadsproblemet i denna politiska öken aktualiseras när Fredrik tvingas avgå efter ett dåligt val och det varken finns någon stark efterträdare eller en borgerlig ideologi att luta sig mot. Då kan partiet snabbt försvinna från den politiska kartan.

Färgelanda Monarki




1 kommentar:

  1. Jag upplever det som om alliansen tappat styrfart och innovationsförmåga . När man tillträde 2006 fanns idéerna och handlingskraften.

    Skall alliansen vinna valet 2014 får man nog köra på lite och kanske ta ett å annat nederlag i riksdagen och där med visa väljarna konsekvensen av att man inte gav alliansen egen majoritet.

    Och vill man , som det verkar , inte ta i invandrar och integrationsfrågan , tror jag personligen att SverigeDemokraterna får ett ännu större utrymme i riksdagen.

    Sedan tycker jag att den svenska valmanskoren är underliga då man utan att tänka går från det röda partiet , hoppar över det gröna Centern vidare över det himmelsblå Foklpartiet och vidare över det ljusblå Kristdemokraterna för att slutligen hamna i det mörkblå moderatlägret.

    Och när man sedan gjort denna resa , slår man upp sina förvånande Rödmosiga ögon och undrar varför den nuvarande politiken är så in i hälvete BLÅ.

    När jag nu ändå är i gång så vill jag väcka en annan tanke och det är att ni som har TeliaSonera som teleoperatör, så lämna detta företag så länge som de stödjer brytalitära regimer. Och samma är det med de partier ( S och M ) som vill bygga vapenfabriker i Saudiarabien med flera nationer.

    SvaraRadera